Saturday, February 2, 2013

Kankaanpainanta harjoituksia

Hieman pitkäksi venähtänyt joulutauko ompeluksien osalta sai päättyä tänään, sillä kevään ompelustyöt on pikkuhiljaa aloitettava, jotta valmistakin ehtisi syntyä. Täällä blogissakaan en juuri ole ehtinyt käymään, sillä uusin harrastukseni sukututkimus on vienyt viime viikot vapaa-aikani aivan tyystin. Tänään aloin kokeilla kankaanpainantaa uudella mallilla, jonka ystäväni avustamana saimme viime viikolla tehdyksi.


Löysin tällaisen mallin kirjontamalli kirjasta ja mielestäni se sopisi todella hyvin painantakuvioksi ja niinpä ryhdyimme tuumasta toimeen. Sabloonan teko oli ainakin minun mielestäni todella haastavaa. Olen vain yhden sabloonan tehnyt aiemmin ja sekin oli melko simppeli koivunlehti.Mallista tulikin hyvin onnistunut ja nämä koevedokset lakanakankaallekin onnistuivat varsin hyvin. Tänään sitten ryhdyin innolla tekemään pellavaisia liinoja tarkoituksenani painaa niihin tämä sama kuva.


Mutta nytpä olinkin sitten uuden haasteen edessä, johon en kokemattomana kankaanpainajana ollut ollenkaan varautunut.


Tämä valkoinen pellava vielä onnistui kohtalaisesti, sillä se on melko ohutta kangasta. Mutta jo siinä saatoin huomata hieman pientä värin leviämistä, mikä tietysti hieman harmitti. Mutta varsinainen haaste oli vasta edessä...


Luonnonvärinen pellavakangas on melko paksua ja tässä kohdin huomasin kokemattomuuteni. Väri lähti herkästi pienissä yksityiskohdissa leviämään ja lopputulos oli jokseenkin epäsiistin näköinen.
Sabloonan pysyminen alustassa kiinni oli hankalaa ja siitä syystä väri lähti leviämään.


Mutta jospa tässäkin hommassa pätee sanonta, että harjoitus tekee mestarin ja jonain päivänä painotyöt sujuvat mallikkaasti. Mukava joka tapauksessa oli kokeilla jotain aivan uudenlaista.
Kevät alkaa jo hieman hiippailla mieleen. Ilmat ovat viime päivät olleet leutoja ja mukavia ja ehkä se onkin saanut keväiselle mielelle. Kuluneen viikon ole viettänyt talviloman merkeissä ja ensi viikolla alkaisi jälleen arkinen aherrus.

3 comments:

 1. Kauniin kuvion olet valinnut ja liinat näyttävät hyviltä.
  Kerran olin kankaanpainantakurssilla ja se oli kyllä mielenkiintoista ja mukavaa. Tein yhden ison liinan lakanakankaalle ja siitä tuli aika hyvä. Yritän kuitenkin pysytellä tilkkujen parissa muuten harrastukset lähtevät liikaa rönsyilemään ja kaikkeen kun ei vaan ehdi:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minä taas olen tällainen, että kokeilen kaikenlaista erilaista. Kyllästyn niin helposti, jos teen vaan yhden laisia käsitöitä. Mutta totta on ettei aika tahdo riittää kaikkeen kivaan, mitä haluaisi kokeilla...:)

   Delete
 2. Beautiful hearts! May I ask which tecknic you have used? applique, embroidery, paint.....?

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...